sobota 12. januára 2013

Čím neskôr dosiahnete to, na čom ste tak tvrdo pracovali, tým viac si toho vážite.

Za posledný rok sa toho veľa zmenilo.
Viac sme sa začali venovať riešeniu nášho hlavného problému - motivácií a koncentrácií v zhoršených podmienkach (medzi psami, pred davom ľudí, pred davom ľudí a psov..).
Rok 2012 bol zasvätený zlepšovaniu nášho vzťahu, vzájomnému spoznávaniu sa a hlavne konečne plný zábavy a našich úspechov v riešení problémových situácií.
A výsledok? Pri tréningu sa teší a začal ho sám vyhľadávať, viac sa sústredí a zrýchľuje. Pre nás neskutočný pokrok! A čo nám tak pomohlo? Pozitívna motivácia, shaping, hry (create games, 3-2-1 start,  it's yer choice a pod...) a množstvo ukážok dogdancingu a trikov na verejnosti, kde sme si mohli otestovať správanie na ktorom sme pracovali.

Pred tým sme v zásade poriadne netušili čo je to kliker ani celkom ako ho používať, ani to, čo je shaping - zdal sa nám zbitočne zdĺhaví a hry zbytočné. Prečo? Málo informácií? Nie, len ja som už raz taká, že dokým niečo neuvidím na vlastné oči neverím a takto to bolo aj tentokrát.
Na jar roku 2012 sme sa zúčastnili skvelého semináru, kde mi bolo konečne objasnené a hlavne ukázané aj výsledky tejto "zbytočne zdĺhavej" práci. A kedže som mala obdobie, v ktorom som chcela po vlastne neúspechu na našej prvej oficiálnej súťaži všetko zabaliť (skúšky z freestylu - disk; súťaž - 3.miesto, ale z môjho pohľadu náš totálny neúspech a nezvládnutie súťaži), chytila som sa toho, že ak nebude fungovať toto, už nič. A hľa, nerobí nám problém pracovať bez motivácia, v strese, na zlom povrchu, medzi psami a davom ľudí, v hluku či po vystrašení niečím. Konečne sme sa spoznali natoľko, že sme si začali dôverovať a užívať si všetok náš spoločný čas pri tréningoch plnými dúškami.

Na porovnanie:

- rok 2011 (disk na skúškach):





- rok 2011 (neskutočne nevydarená choreografia na naše prvej ofic. súťaži):





- rok 2012 - Ukážky dogdancingu a trikov na 2 benefičných koncertoch (na každom koncerte mal 2 vystúpenia) - a to sa musia zobrať na ohľad aj podmienky: 2 hodinová cesta na miesto, a následné trávenie času (cca 4-5 hodín! v cudzom-uzavretom prostredí, medzi ďalšími 15timi psami, šmykľavý povrch, silné ozvučenie, svetelné efekty ktorých sa nazačiatku veľmi bál, pri generálke sa vyľakal natoľko (padnutia mikrofónu) že nechcel výjsť na javisko, desiatky ľudí v hľadisku, stres.... a tam bol zas opačný problém chvíľami, bol natoľko nažhavený že nevedel čo prvé od radosti spraviť:





Ja už len dúfam, že bude s takýmto nadšením pracovať aj na skúškach a súťažiach, na ktoré sa snáď po poslednom fiasku spred viac ako roka konečne tento rok odvážime. Ale tie pre nás nie sú prvoradé, prioritou je pre nás užívať si všetky vystúpenia a tešiť sa, hrať sa na nich.

V ďalších článkoch budete môcť nájsť vysvetlenie jedného balančného cviku, hry (3-2-1 start, create games s klietkou, it's yer choice...) a mnoho ďalších vecí, ktor snáď aj Vám pomôžu. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára