utorok 26. februára 2013

Rušivé prvky pri tréningu - zvyšovanie kritérií


Koncentrácia v prostredí plnom návnad a pokušení je pri tak pažravom psíkovy ako je Teddy vždy ťažký oriešok a obrovské rozptýlenie.
Hra "it's your choice" je skvelá na to, aby sa psík začal kontrolovať a začal vás vnímať pri akomkoľvek pokušení. ( http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EqKd-0MuKy4 )
Ale ako zvládnuť odignorovať jedlo a sústrediť sa na nejaký cvik? Tak to je teda výzva! :)
Teddy vždy viac vníma moje ruky v ktorých držím odmenu, preto som sa dnes okrem iného sústredila aby so mnou udržiaval očný kontakt pri priradení sa pri nohe aj keď budem hádzať pamlsky na zem, hýbať rukami v ktorých ich držím, alebo aby musel byť "prilepený" nosom na mojej dlani (nose touch) aj keď budem hýbať pamlskom a takto ho rozptyľovať. Poviem vám, že zo začiatku z toho bol celý nesvoj a nedokázal odolať, ale zlepšuje sa to a na prvý tréning zameraný na niečo také to bolo celkom fajn.

Toto video je z dnešného - prvého tréningu:


Máme v pláne postupne sťažovať kritéria aj tým, že budeme meniť prostredie od pokojného, dobre známeho, až po rušné a nie tak dobre známe (ulice mesta, sídliska). Rovnako ako budeme sťažovať kritériá používaním odmien vyšších hodnôt na "rozptýlenie".

Dnes som použila niekoľko typov motivácií/odmien/rušivých prvkov:


                                                1.) Granulky - pamlsok najnižšej hodnoty

                                                                      2.) Piškóty


                                                          3.) Mentolové keksy


4.) JACKPOT - mačacie pamlsky - kuracie mäsko

5.) Najobľúbenejšie hračky



Pripomienka: cvičili sme bez pomoci klikra, kedže som ho nemala ako držať, preto sme kliknutie nahradili krátkym a jasným "yes!".
Myslím si, že toto "pokušenie" je skvelý test pre psíka, či ovláda daný cvik čisto na slovný povel a či dokáže odolať tak obrovskému rozptýleniu a pracovať sústredene.
Moja dnešná myšlienka je trefná k tréningu ktorý sme dnes mali: veľká časť výcviku spočíva vo vytrvalosti. Takže prajem Vám veľa zábavy a trpezlivosti pri cvičení.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára